inspire tv logo
social symbol fb social symbol instagram social symbol twitter social symbol linkedin social symbol youtube social symbol email

Σιωπηλά δεσμά

Σύνοψη
Είναι η Ημέρα των Ψυχών και ο Γιώργος επικοινωνεί με τη νεκρή μητέρα του λίγο πριν λάβει τη μεγαλύτερη απόφαση στη ζωή του.

poster silent ties

Τίτλος: Σιωπηλά δεσμά
Είδος: Δραματική
Καταλληλότητα: 8+
Σκηνοθέτης: Γιώργος Λεοντακιανάκος
Σενάριο: Γιώργος Λεοντακιανάκος, Αλεξάνδρα Δυράνη - Μαούνη
Παραγωγός: Γιώργος Λεοντακιανάκος, Στηβ Γκέκας
Διάλογοι: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά
Έτος παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 7'
Χώρα: Ελλάδα
Πρωταγωνιστούν: Δημοσθένης Φιλίππας, Μέι Σεβαστοπούλου, Μυρτώ Παυλάκου

Σημείωμα σκηνοθέτη: Από τότε που ήμουν μικρό αγόρι, έχω βιώσει προσωπικά τι σημαίνει να έχω ελεγκτική μητέρα. Καθώς μεγαλώνει αυτός ο δεσμός, γίνεται ισχυρότερος και πιο τοξικός. Χρειάζεται τεράστια δύναμη για να σπάσει αυτόν τον δεσμό. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι η σχέση μητέρας-γιου θα μετατραπεί σε σχέση μίσους. Στην πραγματικότητα, το ακριβώς αντίθετο ισχύει. Η αγάπη θα γεννηθεί. Σε ποια ηλικία πρέπει μια μητέρα να αφήσει τον γιο της να περάσει από τη διαδικασία απογαλακτισμού; Ποιες είναι οι συνέπειες αν δεν τον εμποδίσει ποτέ να την χρειαστεί; Θα μπορούσε ο γιος να οδηγηθεί σε ακραίες πράξεις λόγω της τοξικής σχέσης με τη μητέρα του; Αυτές είναι οι ερωτήσεις που με οδήγησαν να φτιάξω αυτήν την ταινία. Το «Saddened Mother» είναι μια διήγηση που γράφτηκε από τον Γιώργο Σκαμπάρδονη. Η προσαρμογή της σε μια ταινία μικρού μήκους ήταν μια δύσκολη πρόκληση. Με βάση αυτή τη διήγηση και την ιδέα του συμβιωτικού δεσμού Μητέρας-Υιού, δημιουργήσαμε ένα σύντομο σενάριο.

Είναι μια ταινία δραματικής μυθοπλασίας και το κύριο θέμα είναι η τοξική σχέση μεταξύ μιας μητέρας και του γιου της. Ο κύριος χαρακτήρας είναι ο Γιώργος και θέλει να αυτοκτονήσει. Η ανάγκη του είναι να συμβιβαστεί με τη μητέρα του και να πάρει την έγκρισή της πριν δώσει τέλος στη ζωή του. Το δίλημά του είναι: «Μπορώ να αυτοκτονήσω ούτως ή άλλως; Με ή χωρίς την έγκριση της μητέρας μου;". Στο τέλος βρίσκει τη δύναμη να πάρει τον έλεγχο της ζωής του. Ο στόχος της μητέρας είναι να αποτρέψει τον γιο της να αυτοκτονήσει. Η μητέρα εμφανίζεται με τρεις μορφές: Η μητέρα στο αυτοκίνητο: ο στόχος της είναι να μην καλύψει την ανάγκη του και έτσι να αποτρέψει την αυτοκτονία του. Η μητέρα έξω από το αυτοκίνητο: ο στόχος της είναι να είναι ένα φυσικό εμπόδιο στην αυτοκτονία του. Το κοριτσάκι έξω από το αυτοκίνητο: σκοπός της είναι να δείξει το θέλημα του Θεού - δηλαδή, να μην παρεμβαίνει η μητέρα στην απόφαση του γιου της. Το δίλημμα της μητέρας είναι «να δώσει ή να μην δώσει στον γιο της την άδεια να αυτοκτονήσει». Η αφήγηση της ταινίας είναι γραμμική. Αργός βηματισμός. Περίληψη, σκηνοθεσία μέσω φωτογραφιών. Βλέπουμε την ιστορία κυρίως από τα μάτια του ήρωά μας, του Γιώργου. Χρησιμοποίησα φυσικό φως και τα χρώματα της ταινίας είναι κρύα για να αποπνέω την απομόνωση και τον περιορισμό. Η μουσική της ταινίας επιλέχθηκε για να αντικατοπτρίζει τους κόσμους των δύο χαρακτήρων. Το τραγούδι "Μην μιλάς σε μένα" των Σωτηρίας Μπελού & Δήμου Μούτση επιλέχθηκε για να ντύσει τις πρώτες και τις τελικές σκηνές της ταινίας.

Ο στόχος της ταινίας είναι να πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με την τοξική-λυτρωτική σχέση μεταξύ μιας μητέρας και του γιου της καθώς κινείται μέσα από το βασίλειο της φαντασίας και του ρεαλισμού.

Βραβεία
-The Monthly Film Festival,
Glasgow, United Kingdom
Winner: 1.Student Film Of The Month & 2.The Audience Award

-Alternative Film Festival
Toronto, Canada
Semi - Finalist (Nominees Fall 2019 Edition - Best International Drama)

-Oniros Film Awards
Palais Saint – Vincent, Italy
Winner: 1.Best Drama, 2.Best Supporting Actress, 3.Best Screenplay - Honorable Mention: Best Producer & Nominated: 1.Best Indie Film, 2.Best Director, 3.Best Actor, 4.Best Editing (September 2019)

-Top Shorts
United States
Winner Best Indie Film - September 2019

-Picasso Einstein Buddha International Film Festival
Tiptop, Near Balaknath Temple, Tapovan Rishikesh - Badrinath Road Rishikesh Uttarakhand 249192, India
Winner: 1.Best Director & 2. Best Story Award

-BUENOS AIRES International Film Festival
Buenos Aires, Argentina
Winner Best Screenplay - Official Selection Best Director

-CROWN WOOD International Film Festival
KOLKATA, India
Winner: 1. Best Director, 2. Best Actor & 3. Best Supporting Actor (Female) - Official Selection: 1. Student Film & 2. Editing - December 2019

-Best Actor Award
Aosta, Italy
Winner: 1. Best Actor in a Drama - Silver Award & 2. Best Young Actress (from 12 to 18 y.o.) - Bronze Award - November December 2019

-Virgin Spring Cinefest
Kolkata, India
Winner: 1.Film on Religion (Gold), 2.Short Film (Silver) & 3.Best Producer (Silver) - November 2019

-FIVE CONTINENTS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Puerto la Cruz, Venezuela, Bolivarian Republic
Winner: 1. Best Indie Short Film & 2. Special Mention Supporting Actress Short Film: May Sevastopoulou - November 2019

-South Film and Arts Academy Festival
Burgos, Chile
Winner: Best Indie Short Film - November 2019

Additional Info

  • Καταλληλότητα: 8 +

This site uses cookies to enhance your browsing experience
Personal data

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.
Προσωπικά δεδομένα